psycho-1

Wednesday, March 14, 2007

dva etické kodexy policie

Uvedeme dva etické kodexy policie. Prvý z nich je součástí Rezoluce rady Evropy č. 690/1979. Tato rezoluce je věnována problematice policie a nese název „Deklarace o policii.“ Obsahuje oddíl, nazvaný „Etické povinnosti.“
Rada Evropy byla založena v r. 1949. V současné době je jednou z největších politických organizací, sídlí ve Štrasburku ve Francii a má 29 členských států. Jejich počet se neustále zvětšuje. Rada Evropy se zabývá obranou demokracie, lidských práv a usiluje o vybudování humánnější a slušnější Evropy. Nejdůležitější konvencí Rady Evropy je Evropská konvence o lidských právech.
Shromáždění rezoluce Rady Evropy č. 690/1979 je přesvědčeno, že evropský systém ochrany lidských práv by byl posilněn, kdyby v policii byla použita pravidla dentologie (nauka o etických povinnostech) zahrnující lidská práva a svobody. Považuje za potřebné, aby policisté byli aktivně podporováni společností morálně i materiálně. Je toho názoru, že policisté by měli mít stejný statut a srovnatelné postavení, jako mají ostatní státní úředníci. Považuje za žádoucí stanovit zásady jednání policistů pro případ války či doby okupace cizí mocností. Přijímá dále uvedenou Deklaraci o policii, která je nedílnou součástí rezoluce.

Labels: