psycho-1

Thursday, August 07, 2008

RODINA:

1)Co je a co znamená rodina?
2)Vnitřní struktura rodiny
3)Rozvodovost
4)Sňatek
5)Emancipace
I.
Jaký smysl má rodina?

Jejím hlavním smyslem je reprodukce.Usnadňuje lidem péči o děti a jejich výchovu, je biologicky důležitá pro zachování lidstva.Je to první a dosti závazný model společnosti,s jakým se dítě setkává.Formuje jeho osobní vývoj i postoj ke všem dalším skupinám,snaží se formovat dítě podle vlastní tradice,rodinné normy se vždy nějak odchylují od norem průměrných.
V minulosti bylo provedeno mnoho pokusů o přesunutí rodičovské péče na jiné osoby či skupiny,ale nikdy se tato řešení v praxi neujala.Dítě ke svému vývoji potřebuje kromě zajištění primárních potřeb(teplo,nasycení),také stabilní prostředí(domov) a přítomnost stabilních osob(rodičů).Rodiče by měli být na jeho vývoji vysoce citově angažováni.
Dítě i rodič se spolu ztotožňují,podporují se,spoléhají se na sebe,dostávají se do konfliktů.Rodiči na dítěti velmi záleží,vnímá ho jako jedinečné,zvláštní,je jím fascinován.
Vztah rodičů a dítěte vzniká už před porodem.Dítě reaguje na podněty způsobené chováním a pohyby matky.Také matka již dlouho před porodem vnímá plod ve svém těle. Například pozná jeho temperament.Předpokládá se,že dítě vnímá tlukot matčina srdce a rytmus jejích kroků. Obojí dítě uklidňuje a tak i po porodu drží matka dítě hlavičkou u svého srdce a přechází s ním,když ho chce uklidnit.
Rodiče už před narozením dítěte preferují chlapce (například v USA dvakrát víc rodičů). Když rodiče charakterizují dítě den po porodu,hodnotí holčičky jako menší, hezčí, roztomilejší,více podobné matkám. Synové jsou větší, silnější, koordinovanější, pozornější.

A co současná rodina?

Pro industriální společnosti naší doby jsou příznačné tyto trendy:
• tendence odkládat sňatky a rození dětí na co nejpozdější dobu
• větší míra zakládání neformální rodiny,tedy bez legálního sňatku (tato nesezdaná sou žití jsou spokojenější než sezdané páry,ale v čase méně stabilní)
• zvyšování rozvodovosti
• pokles dalších manželství po rozvodu
• tendence omezovat počet dětí v rodině,případně nemít děti vůbec
• prodlužování doby,po kterou žijí děti a rodiče spolu(neplatí pro USA)

Téměř všechny tyto trendy ukazují na sílící prosazování individuálních zájmů nad zájmy rodinné.

II.
Rodina si vytváří určité podsystémy pro různé účely.Asi nejdůležitější jsou tři z nich:
1. manželský
2. rodičovský
3. sourozenecký
Manželský podsystém je spojenectví ženy a muže,ke kterému by dítě nemělo mít přístup.
Rodičovský podsystém zabezpečuje naplnění potřeb dítěte (výživa,ochrana).Rodiče vystupují dítěti jako přirozená autorita.
Má-li být rodina funkční,musí být každému z příslušníků rodiny jasné hranice mezi jednotlivými podsystémy.Ty musí být za určitých okolností překročitelné.