psycho-1

Monday, August 11, 2008

Rozvod v rodině

Rozvod má stránku ekonomickou,právní,rodičovskou,psychickou a sociální.Přičemž doba,po kterou se všichni členové rodiny vrací do normálního způsobu života, může být až šest let.Také doba,kdy soud zvažuje schválení či neschválení rozvodu, může být pro všechny velmi nepříjemná.V roce 1970 naše soudy vyhověly 90% žádostí o rozvod,v roce 1993 pouze 75%.
V současné době je výběr partnera čistě osobní záležitostí,jakýkoli zásah do výběru partnerů by mohl být chápán jako zásah do soukromí.V minulosti byla volba partnera posuzována podle různých pravidel,takže i tímto se přispělo k snížení rozvodovosti.K růstu rozvodů přispívá i měnící se životní styl společnosti.V dnešní době se hodně prosazuje motivace,hlavně v zaměstnání.S tím spojená případná změna bydliště určitě neprospívá ani neupevňuje manželské vztahy.
Přesto jsou rozvody spojeny hlavně s emocemi.Návrhy na rozvod jsou v současné době podávány převážně ženami,které jsou v manželském svazku citově angažovány více než muži.Jsou tedy rodinným soužitím častěji stresovány ,a proto na konflikty v manželství reagují rozvodovým řízením.
Zajímavou příčinou rozvodu je bezesporu nevěra.Je to samozřejmě velmi častý důvod k ukončení manželství,přestože u soudu je tato příčina uváděna pouze 3%rozvádějících se manželů. Ten,kdo se nevěry dopouští,ji i u soudu tají,aby se nepoškodil.
Rozvodem je samozřejmě poškozeno i dítě,které tímto aktem ztrácí jednoho z rodičů,většinou otce(dítě se ve valné většině případů svěřuje matce,i když ta je někdy méně způsobilá správné výchovy dítěte,než otec).
Během rozvodu se oba partneři často chovají úplně jinak,než jak se chovali během manželství.Rozvod by se dal charakterizovat za jakýsi stav ohrožení,během něhož k sobě oba partneři chovají velmi silné empatie. Pomlouvají se,navzájem si ubližují a výčitky neberou konce.Svalují tak vinu za rozvod na toho druhého.
Asi nejhůř prožívá rozvod dítě.Jemu se nemění pouze rodinné zázemí,ale často i vztah k rodičům.Samozřejmě oba partneři mohou navštívit jakoukoli poradnu,ale pro děti je tato pomoc zcela výjimečná.Psychické reakce dětí na rozvod jsou často skryté,avšak jejich závažnost není o nic menší než u dospělých.Upadají do depresí,cítí se zavrženy,nechápou,proč se rodiče rozvádí,takže jejich fantazie pracuje na plné obrátky.Staví se na stranu jednoho z rodičů,a toho druhého zavrhují.
Vyskytují se případy,kdy se až po rozvodu objeví u otců větší zájem o své dítě ,které do té doby zanedbávali.Je to asi způsobeno tím,že se po rozvodu cítí jaksi vystrčeni, a s pomocí dítěte by opět rádi vrátili zpátky svůj manželský život.Často se stává,že se rozvrácená rodina dá opět dohromady.